INFORMACIJA ZA MEDIJE U Kraljevu trideset nezaposlenih dobija pakete podrške za pokretanje biznisa

Grad Kraljevo i Asocijacija za razvoj Ibarske doline „IDA“ obaveštavaju javnost da je od 20.3.2021 organizovano potpisivanje ugovora za dodelu paketa podrške za trideset nezaposlenih lica koja pripadaju ugroženim kategorijama stanovnika sa teritorije grada Kraljeva.

Paketi podrške dodeljuju se u okviru projekta „Naša šansa za biznis, kratki vrednosni lanci“, koji podržava program Nemačke razvojne saradnje “Inkluzija Roma i drugih marginalizvanih grupa u Srbiji“, koji sprovodi GIZ.

Od ukupno 62 pripadnika/ce ugroženih kategorija stanovništva njih 30 je dobilo pakete podrške za najbolje izrađene biznis planove. Korisnici su svoje poslovne ideje razvili u tri sektora - turizmu, proizvodnji i preradi voća i povrća, kao i proizvodnji i preradi lekovitog i aromatičnog bilja.

Za one koji su se opredelili za proizvodnju voća, povrća i lekovitog bilja obezbeđeni su plastenici i male mašine za obradu zemlje, neophodne uređaje i opremu. Za buduće preduzetnike u turizmu obezbeđena je oprema za smeštaj turista.

Za proizvodnju i preradu voća i povrća opredelilo se 23 korisnika, njih troje za proizvodnju i preradu lekovitog bilja, dok se za pokretanje posla u sektoru turizma opredelilo četvoro. Potpisivanje ugovora će biti organizovano na lokaciji korisnika.

Projekat „Naša šansa za biznis, kratki vrednosni lanci“ ima za cilj uspostavljanje inovativnih, održivih i primenljivih rešenja koja treba da omoguće lakše zapošljavanje i uključivanje marginalizovanih i teže zapošljivih kategorija stanovništva putem kratkih lanaca vrednosti u poljoprivredi i specifičnim oblicima ruralnog turizma i kreiranje primera dobre prakse koji se može primeniti u svim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji. Projekat se sprovodi u okviru programa pod nazivom „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“.

GIZ