Studira agronomiju, a prodaje rasad na pijaci

Nedeljko Racić iz Vrbe kod Kraljeva student je Agronomskog fakulteta u Čačku. Preostao mu je da odbrani još diplomski rad. Sve vreme tokom studiranja je pomagao svojoj porodici koja se bavi plasteničkom proizvodnjom. Njegove kolege su mu se divile kako sve uspeva da postigne.

Porodična proizvodnja

Skoro deset godina porodica Racić se bavi plasteničkom proizvodnjom različitih vrsta rasada i povrća. Sa površine od 6 ari pod plastenicima izdržava se petočlana porodica, koja osim očeve penzije, nema drugih prihoda. „Imamo 7 plastenika dimenzija 16x5m, na površini od 6 ari. U njima proizvodimo rasad paprike, paradajza, raznih vrsta povrća. Osim rasada, proizvodimo i povrće, tako da smo cele godine na pijaci“, objašnjava Nedeljko.

Tokom studiranja Nedeljko je skoro svaki vikend dolazio kući kako bi pomagao svojoj porodici oko poslova u plastenicima i prodaje na pijaci. Kako su predavanja i vežbe obavezni, profesori su mu izlazili u susret što se tiče izostanaka. Kako je student Poljoprivrednog fakulteta, kaže da mu obrazovanje stečeno na fakultetu znači, naročito u oblasti zaštite bilja. Od profesora je dobio značajne savete i uputstva za uzgoj povrtarskih kultura. On dodaje da su u poslove uključene i njegove sestre, od kojih jedna studira u Kragujevcu, a druga treba ove godine da upiše fakultet.

Treba dosta da se ulaže, ali se i isplati

Porodica Racić je ovu proizvodnju započela pre deset godina. Počeli su od jednog plastenika, gde su iz godine u godinu povećavali broj plastenika. „Kada smo 1999. godine izbegli sa Kosova, doselili smo se u Vrbu. Tada su se plasteničkom proizvodnjom bavile 3 ili 4 porodice. Od njih smo dobili savet da se ova proizvodnja isplati i praktične savete u vezi sa proizvodnjom“, kaže Nedeljko. Njihovo iskustvo je pokazalo da je potrebno dosta ulaganja, kako novca, tako i vremena, ali da je u svakom slučaju isplativo.

Prodaja na pijaci i kod kuće

Racići svoje proizvode prodaju na pijaci, ali i kod kuće. Prodaja se odvija na malo i veliko, a već imaju razvijenu mrežu kupaca koji kupuju za svoje potrebe, ali i one koji se bave preprodajom. Osim Kraljeva, dolaze i kupci iz Čačka, Vrnjačke Banje i drugih gradova.

Naš sagovornik objašnjava da je u budućnosti planirano proširenje proizvodnje. On kaže da je optimista što se tiče razvoja poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji. Misli da bi ključ uspeha bio udruživanje proizvođača u zadruge. „Udruživanjem proizvođača bi se rešioproblem plasmana proizvoda. Ako bi zadruga preuzela brigu o plasmanu proizvoda, mi proizvođači bismo imali više vremena da se posvetimo proizvodnji. Tako bismo mogli da proizvedemo veću količinu“ zaključuje na kraju razgovora Nedeljko.
 
Autorka: Julijana Mijajlović

Rasad na pijaci
Nedeljko Racić prodaje na pijaci
Plastenička proizvodnja