SAOPŠTENJE Mentorska podrška za korisnike o proizvodnji i preradi lekovitog i aromatičnog bilja

Grad Kraljevo i Asocijacija za razvoj Ibarske doline „IDA“ su za korisnike projekta „Naša šansa za biznis, kratki vrednosni lanci“ organizovali mentorsku podršku, u cilju unapređenja znanja korisnika za proizvodnju i preradu lekovitog i aromatičnog bilja.

Tokom mentorske podrške korisnici su imali prilike da se dobiju informacije i znanja vezana za proizvodnju lekovitog i aromatičnog bilja, preradu lekovitog i aromatičnog bilja, o kratkim vrednosnim lancima kao modelu za pristup tržištu malih gazdinstava, o modelima poslovnog udruživanja, socijalnom preduzetništvu kao mogućem modelu za udruživanje malih proizvođača. Mentorska podrška je organizovana tokom 3 grupne radionice organizovane u Ratini i Rudnu, kao i tokom individualnih konsultacija sa korisnicima projekta.

Projekat „Naša šansa za biznis, kratki vrednosni lanci“ usmeren je na podršku nezaposlenim licima koja pripadaju ugroženim i teže zapošljivim kategorijama stanovnika sa teritorije grada Kraljeva. Projekat je podržan je od strane programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji sprovodi GIZ.

Projekat „Naša šansa za biznis, kratki vrednosni lanci“ima za cilj uspostavljanje inovativnih, održivih i primenljivih rešenja koja treba da omoguće lakše zapošljavanje i uključivanje marginalizovanih i teže zapošljivih kategorija stanovništva putem kratkih lanaca vrednosti u poljoprivredi i specifičnim oblicima ruralnog turizma, te kreiranje primera dobre prakse koji se može primeniti u svim jedinicama lokalne samouprave u Republici Srbiji.

GIZ