Pokrenuli proizvodnju u petoj deceniji života

Poljoprivredna proizvodnja zbog svojih specifičnosti, a pre svega sporog obrta kapitala, nije grana u kojoj proizvođači mogu brzo ostvariti dobit. Ipak, mnogu u poljoprivredi vide svoje potencijale. Motivi su sa jedne strane finansijske prirode, zato što smatraju da se može ostvariti dobit, a sa druge strane – što su sami sebi gazde. Da nikada nije kasno za takav korak pokazuje iskustvo našeg sagovornika.

Rajko Dragojević po struci mehaničar, iz Žiče kod Kraljeva je pre četiri godine sa suprugom Mirjanom pokrenuo plasteničku proizvodnju. Po njegovim rečima, njihov obim proizvodnje je još uvek skroman u odnosu na druge proizvođače. „Imamo oko 1.200m2 pod plastenicima u kojima proizvodimo različite vrste rasada i cveća. Od povrća proizvodimo rasad paradajza, paprike, bostana, tikvica.Takođe gajimo i različite vrste cveća: mini begonije, kadife, petunije“, kaže Dragojević. Svoje proizvode prodaju na kraljevačkoj pijaci, a kupcima koji kupuju na veliko na mestu proizvodnje u Žiči. Sve poslove obavljaju zajedno, a po potrebi angažuju još jednu ili dve žene.

Od plate nije moglo da se preživi

Naš sagovornik kaže da je prezadovoljan rezultatima koje ostvaruje i koji su rezultat volje i upornosti. Do pre četiri godine nije ni slutio da će se baviti poljoprivrednom proizvodnjom. Nikada nije dobio ili očekivao pomoć države i pored toga što je izbegao iz Hrvatske 1995. godine. O tome kako se odlučio na ovaj korak Rajko kaže: „Od plate u jednoj kraljevačkoj firmi u kojoj sam radio nije moglo da se preživi. Tako da je prvi razlog finansijske prirode. Drugi razlog je što me je rad za drugog ubijao. Gledate drugoga kako se širi, a vi jedva preživljavate i ne možete da napredujete.“

Inicijator ove vrste proizvodnje je Milijana, koja se i ranije bavila ovom proizvodnjom, ali u manjem obimu. Za njih dvoje je ovo novi početak.

Zajam „na reč„

Za uspeh u ovoj proizvodnji potrebno je dosta ulaganja. Prema Rajkovim rečima veliku pomoć su mu pružile firme koje prodaju inpute za proizvodnju. „Zahvaljujućitrgovcima semenima i plastičnom ambalažom i njihovoj dobroj volji, uspevamo da se kao početnici izborimo na tržištu. Oni su nam dali mogućnost da obaveze plaćamo „na reč“ tek po realizaciji tj. prodaji naših proizvoda. Podršku nam pružaju i što se tiče edukacije u proizvodnji. Počeli smo sa 3.600 čašica, a sada smo dostigli obim proizvodnje od 100.000″, objašnjava naš sagovornik.

Cilj je da dođu do svog parčeta zemlje

Rajko i Milijana su podstanari i nemaju svoju zemlju, već proizvode na zemlji koju uzimaju u zakup. Njihova najveća želja je da dođu do svog parčeta zemlje. „Naš plan je da dođemo do svog parčeta zemlje i da radimo na svome. Želeli bismo da kupimo seosko domaćinstvo u okolini Kraljeva“, na kraju razgovora objašnjava Rajko.

Autorka: Julijana Mijajlović

Pokrenuli proizvodnju u petoj deceniji života
Prodaja cveća
Cveće