Izvozne cene ruske pšenice porasle uprkos globalnom padu cena

Izvozne cene ruske pšenice rastu uprkos globalnom trendu pada cena. Ta zemlja je povećala i godišnje zalihe uljarica. Od ostalih vesti sa tržišta, treba izdvojiti da su ukrajinski ratari požnjeli više od 68,5 tona žitarica, a Turska je postala glavni kupac ukrajinske soje i dodati da je Kazahstan ove jeseni ostvario rekordan izvoz ječma.

Cene ruske izvozne mlinske i konzumne pšenice koja u luci u Novorosijsk i drugim manjim lukama čeka na isporuku stranim tržištima porasle su u proseku u proseku za dva dolara po metričkoj toni uprkos globalnom pada cena. Taj cenovni rast podstaknut je porastom tražnje na međunarodnom tržištu i padom zaliha u ruskim lukama. Izvoznici su aktivnije počeli da nude pšenicu sa 11.5% proteina, dok istovremeno rezultati najnovijeg tendera GASC-a ukazuju na pad konkurentnosti ruske pšenice u poređenju sa američkom.
 
Rusija povećala godišnje zalihe uljarica na 1,3 miliona tona
Rezerve uljarica u Rusiji su do 1. novembra 2018. godine iznosile 5,35 miliona tona, što je za 1,34 miliona tona odnosno 33,6% više nego istog dana prošle godine. Ovome treba dodati da su zalihe uljarica oktobru povećano za 1,8 megatona. UkrAgroConsult izveštava da su se rezerve suncokreta na farmama kretale oko 3,17 miliona tona. To je za 931,6 hiljada tona ili 41,6% više nego na isti dan lane, a nije na odmet reći da su u oktobru zalihe suncokreta povećane za 1,4 megatone.
 
Rusija za petinu smanjila uvoz mlečnih proizvoda

Rusija je u periodu od januaru do septembra 2018. godine smanjila uvoz mlečnih proizvoda za 22% – sa 5,2 miliona tona na 4,05 miliona tona. Obim uvoza smanjen je za gotovo 40%, pri čemu se ne uzima u obzir trgovina sa zemljama EAEU. Te podatke je saopštila zamenica ruskog ministra poljoprivrede Oksana Lut na petom Međunarodnom agroindustrijskom forumu. Istovremeno, u Rusiji postoji pozitivna dinamika proizvodnje mleka. Za prvih devet meseci 2018. godine obim proizvodnje mleka na farmama svih kategorija porastao je za 1,1% i iznosio je 24,6 miliona tona. Prema prognozama Ministarstva poljoprivrede, ove godine Rusija će proizvesti 31,5 megatona mleka, a do 2024. godine, uz postojeće mehanizme državne podrške, ta brojka bi se mogla povećati na 33,6 miliona tona.
 
Ukrajinski poljoprivrednici sakupljali su 68,5 miliona tona žitarica
Ukrajinski poljoprivrednici sakupili su 68,5 miliona tona žitarica sa površine od 14,5 miliona hektara, prenosi agencija za agrarna politika. Konkretno, sakupljeno je 34,3 miliona tona ranih žitarica i mahunarki, zatim 136.000 tona heljde i 78.000 tona prosa. Prema Aneksu 1 Memoranduma o razumevanju za tržišnu sezonu 2018/19, preostalih 6,9 miliona tona pšenice biće izvezeno iz Ukrajine. Ovo je saopšteno u analitičkoj belešci koju je obezbedio portal Latifundist.com. Treba dodati da je 57% pšenice svih klasa (uključujući brašno prerađivano kao zrno) već izvezeno. Istovremeno, izvezeno je 59% ukupnih količina mlinske pšenice i krmne pšenice 41%. Do 26. novembra 2018. godine, Ukrajina je izvezla 17,37 miliona tona žitarica, uključujući pšenicu – 9,09 miliona tona. Ukupni dogovoreni indikativni obim izvoza pšenice iznosi 16 miliona tona, uključujući mlinsku i stočnu pšenica koja će biti izvezena u jednakim količinama od po osam miliona tona.
 
Turska je postala glavni kupac ukrajinske soje

Kao što se i očekivalo, promena u uslovima vraćanja PDV-a u uljaricama dovela je do značajnog usporavanja izvoza soje. Uprkos rastu prodaje u inostranstvu, ukupan izvoz soje u tržišnoj sezoni 2018/19. opao je gotovo za polovinu, na petogodišnji minimum. Analitičari UkrAgroConsult-a izveštavaju da je 128,6 hiljada tona soje u oktobru 2018. otpremljeno iz Ukrajine u odnosu na 11,1 hiljada u prethodnom mesecu i 245,8 hiljada tona u oktobru 2017. godine. Situacija na globalnom tržištu dovela je do toga da je Evropska unija tradicionalno najveći uvoznik ukrajinskih soje – prešla na američku robu. Kao rezultat toga, Turska je postala glavni kupac soje iz Ukrajine. Turski izvoz je porastao za 13,5%. U potrazi za održavanjem sopstvenih uljara Belorusija je uveza 50% više soje iz Ukrajine u maju u sezoni 2018/19 nego u istom mesecu pre godinu dana, dok je isporuka ukrajinske soje u Iran je zaustavljena.
 
Rumunija je povećala izvoz ječma u Saudijsku Arabiju

Prema podacima iz luka, u oktobru 2018, Rumunija je izvezla 120.000 tona ječma, što je za 30% manje nego u oktobru 2017. godine. Saudijska Arabija je i u oktobru ostala ključna destinacija za rumunski ječam, uvozavši 65.000 tona. UkrAgroConsult izveštava da je u periodu jul-oktobar Rumunija isporučila 576,4 hiljada tona ječma, što je za 33% manje nego u istom periodu prošle sezone i 21% manje u odnosu na period jul-oktobar 2016/17. Treba napomenuti da je udeo izvoza u Saudijsku Arabiju porastao na 76% u poređenju sa 42% u istom periodu lane zbog smanjene proizvodnje ječma u Rumuniji.
 
Kazahstan je u septembru izvezao rekordnu količinu ječma

Početak izvozne sezone karakteriše brzi tempo isporuke ječma iz Kazahstana, prenosi UkrAgroConsult. Ta zemlja je tokom septembra u inostranstvo otpremila 181,9 hiljada tona ječma, odnosno 19% više nego u septembru prošle sezone. Kao i ranije ove godine, najveći uvoznici kazahstanskog ječma su: Iran, Uzbekistan i Avganistan. Istovremeno isporuke u Iran su porasle za 18%, dok je izvoz u Avganistan smanjen za 54% u toku godine. Na kraju treba kazati da je izvoz ječma iz Kazahstana dostigao 25-ogodišnji maksimum od 1,38 megatona, što je rast od čak 97% u odnosu na sezonu 2016/17.
 
Foto: Chrisss s

Pšenica