Mošorin: Mladi poljoprivrednici ne žele u grad

Retki su slučajevi da su mladi ljudi zainteresovani za život na selu i bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. Veliki gradovi su veoma atraktivni mladima. To nije slučaj i kod našeg sagovornika i njegovog brata, koji su preuzeli poljoprivredno gazdinstvo od svog oca i posvetili se poljoprivredi.

Mladi ratari iz Mošorina

Stevan Jovanović (24) i njegov brat Milorad (27) iz Mošorina, obrađuju 120 jutara zemlje. Na ovoj površini uzgajaju raznovrsne ratarske useve: soju, kukuruz, suncokret i pšenicu. Bavljenje ratarskom proizvodnjom je započeo njihov otac, nakon čega su dvojica braće preuzela gazdinstvo u svoje ruke. Kažu da je za uspešnu ratarsku proizvodnju neophodna dobra mehanizacija.

„Imamo nekoliko starijih traktora, a najbolji je Ferguson 5465 sa kojim je rad u velikoj meri olakšan. Ima klimu, novi menjač, bez kvačila, brzine mogu da se menjaju u radu i može da ide napred nazad takođe bez kvačila“, priča Stevan Jovanović.

Naš sagovornik ističe da, bez obzira što živi na selu i bavi se poljoprivredom, vodi veoma savremen život. Rad u polju čine interesantnijim, koristeći tablet u kabini i slušajući muziku.

Život u gradu je neprivlačan

Ovaj mladi poljoprivrednik kaže da ga život u gradu baš mnogo ne interesuje. Kaže da bi u nekoj fabrici radio u slučaju da bude primoran na to. Studije na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu je započeo, ali je od toga ubrzo odustao. Na svoj posao se ne žali i kaže da ima dovoljno da se podmire potrebe mladog čoveka i njegove porodice, uključujući i letovanja i zimovanja.

Podsticaji značajni za mlade poljoprivrednike

Prema rečima našeg sagovornika, državni i pokrajinski poljoprivredni podsticaji su jako značajni, naročito mladim poljoprivrednicima. Brat i on se trude da isprate sve konkurse, kako bi unapredili proizvodnju na svom gazdinstvu. Za praćenje konkursa i pripremu dokumentacije zadužen je brat Milorad.

Mladi osavremenjuju proizvodnju

Stevanovi planovi za budućnost su takođe vezani za poljoprivredu: „Želimo da nastavimo da se bavimo poljoprivredom, možda nešto budemo menjali. Recimo voćarstvo. Toga u ovom kraju nema mnogo. Ima par zasada. Možda ćemo pokušati nešto novo“.

A na naše pitanje da li misli da je poljoprivreda budućnost u Srbiji, njegov odgovor je da ostaje da se nadamo da će biti bolje.

Foto: Stevan Jovanović
Autorka: Julijana Mijajlović

Njiva