INFORMACIJA ZA MEDIJE U Kraljevu trideset nezaposlenih dobija podršku za pokretanje sopstvenog biznisa

Grad Kraljevo i Asocijacija za razvoj Ibarske doline „IDA“ obaveštavaju javnost da je od 20.3.2021 organizovano potpisivanje ugovora za dodelu paketa podrške za trideset nezaposlenih lica koja pripadaju ugroženim kategorijama stanovnika sa teritorije grada Kraljeva. Potpisivanje ugovora će biti sprovedeno na lokaciji korisnika uz podelu paketa podrške zapokretanje sopstvenog biznisa.

Paketi podrške dodeljuju se u okviru projekta „Naša šansa za biznis, kratki vrednosni lanci“, koji podržava projekat Nemačke razvojne saradnje “Inkluzija Roma i drugih marginalizvanih grupa u Srbiji“, koji sprovodi GIZ. Projektom je predviđeno da ukupno 62 pripadnika/ce ugroženih kategorija stanovništva pripreme predloge poslovnih planova za samozapošljavanje i unapređenje svojih prihoda u tri privredna sektora, turizmu, proizvodnji i preradi voća i povrća, kao i proizvodnji i preradi lekovitog i aromatičnog bilja. Tokom ove faze projekta, prema unapred definisanim kriterijumima, od 62 lica odabrano je 30 krajnjih korisnika kojima se za najbolje kreirane biznis planove dodeljuju paketi podrške.

Za korisnike koji su se opredelili za proizvodnju voća, povrća i lekovitog bilja obezbeđeni su plastenici i male mašine za obradu zemlje. Onima koji su izabrali preradu voća i povrća paket podrške donosi neophodne uređaje i opremu, dok je za korisnike koji su se okrenuli turizmu obezbeđena oprema za smeštaj turista.

U procesu pripreme poslovnih planova 23 korisnika se opredelilo za proizvodnju i preradu voća i povrća, 3 za proizvodnju i preradu lekovitog bilja, dok se za pokretanje posla u sektoru turizma opredelilo 4 korisnika.

Projekat „Naša šansa za biznis, kratki vrednosni lanci“ ima za cilj uspostavljanje inovativnih, održivih i primenljivih rešenja koja treba da omoguće lakše zapošljavanje i uključivanje marginalizovanih i teže zapošljivih kategorija stanovništva putem kratkih lanaca vrednosti u poljoprivredi i specifičnim oblicima ruralnog turizma i kreiranje primera dobre prakse koji se može primeniti u svim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji. Projekat se sprovodi u okviru većeg projekta pod nazivom „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji. Inicijativa za inkluziju 2“.

GIZ