Pšenica iz Srbije do kraja godine u Egiptu i Kini?

Razgovori su, nakon tri godine, u završnoj fazi kada su u pitanju Egipat i Kina, dok su pregovori započeti sa Indonezijom.

Indonezija, Kina i Egipat su najveći kupci pšenice u svetu, ali do sada nisu dozvoljavali uvoz našeg žita zbog neusklađenih fitosanitarnih procedura. Međutim, do kraja godine to bi moglo da se promeni. Kako je rekao predsednik udruženja Žita Srbije Vukosav Saković, razgovori su, nakon tri godine, u završnoj fazi kada su u pitanju Egipat i Kina, dok su pregovori započeti sa Indonezijom:

„U stalnim kontaktima smo sa Ministarstvom poljoprivrede, imamo obećanja da sve ide ubrzanim tokom, i da će Ministarstvo učiniti sve da tokom ove godine dobijemo saglasnosti za izvoz na ta velika međunarodna tržišta“.

Srbija ima kvalitet, Daleki istok komplikovanu proceduru

Dodaje da Srbija trenutno nema pristup ovim tržištima, ne zbog kvaliteta, već iz razloga šti su zemlje Dalekog istoka učinile mnogo na zaštiti svojih potrošača i „zakomplikovali“ proceduru ulaska pšenice na njihovo tržište, prenosi RTV.

Saković tvrdi da je potrebno sniziti brojne naknade koje plaćaju proizvođači i izvoznici u našoj zemlji, kako bi naše žito bilo konkurentnije na svetskom tržištu. Kako kaže, nema svrhe proizvoditi, ako nemamo kome da prodamo, podsećajući da se u Srbiji svake godine proizvede oko milion tona žita.
„Kako bi se unapredila trgovina i izvoz pšenice, neophodno je sniziti i naknade za prevoz žita rečnim putem, odnosno, upotrebu obale. Cena koju bi rečni prevoznici trebalo da plaćaju državi trebalo bi da bude jedan dinar po toni žitarica, umesto sadašnjih osam dinara“, smatra Saković.

Foto:  Michael Illuchine

Pšenica