Završna konferencija projekta “MOŽEMO” u Kraljevu

U okviru projekta „Smanjenje uticaja lokalnih zajednica prekograničnog regiona Srbija i Crna Gora na klimatske izazove – MI MOŽEMO“ je realizovana studijska poseta primerima dobre prakse.

Tokom dvodnevna završne konferencije koja je održana 3. i 4.6.2021.godine u Vrnjačkoj Banji i Kraljevu učesnici su imali prilike da se upoznaju sa rezulatima projekta. 

Tom prilikom su predstavnici opštine Pljevlja imali prilike da se susretnu sa predstavnicima grada Kraljeva na čelu sa gradonačelnikom.
U uvodnom delu konferecnije su se obratili gradonačelnik garada Kraljeva dr Predrag Terzić i predsednik opštine Pljevlja gospodin Igor Golubović, kao i menadžer projekta Dragan Roganović.

Potom su prezentovana dostignuća projekta od strane predstavnika sva 4 partnera: Dragana Roganovića, (Asocijacija za razvoj Ibarske doline), Zorana Čolovića (Grijanje doo i Opština Pljevlja), Jovana Nešovića, (Javno energetsko preduzeće “Toplana”) i Bora Ojdanića (Centar ekoloških inicijativa iz Berana).

U nastavku posete učesnici su obišli Javno energetsko preduzeće „Toplana“, gde su imali prilike da se upotanju sa načinom fi+ukcionisanja solarne elektrane od 50kW, koja je instalirana i puštena u radu okviru projekta „Možemo“.

U popodnevnom programu je realizovana radinica “Uloge sektora u smanjenju uticaja prekograničnog područja na klimatske promene”  „Radijator“ tokom koje su učesnici imali prilike da definišu dalje pravce saradnje i realizacije mera koje smanjuju nagativan uticaj na klimatske promene.

Drugog dana završne konferencije je realizovana radionica “Analiza efekta projekta i planiranje budućih aktivnosti i saradnje”, tokom koje su učesnici dali mišljenje o samom projektu i definisali su preporuke za dalje unapređenje u realizaciji budućih projekata projektnog konzorcijuma. 
Projekat “MI MOŽEMO” sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija - Crna Gora 2014-2020. Ugovor za sufinansiranje sredstvima Evropske unije potpisan je sa Ministarstvom finansija Republike Srbije – Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.
 
Projekat partnerski realizaciju dve organizacije civilnog društva i dva javna preduzeća: Asocijacija za razvoj Ibarske doline „IDA“ Kraljevo, Grijanje d.o.o. Pljevlja, Javno energetsko preduzeće „Toplana“ Kraljevo i Centar ekoloških inicijativa iz Berana. Projekat se patnerski realizuje na teritoriji Republike  Srbije i Crne Gore.

Završna konferencija projekta “MOŽEMO”
Završna konferencija projekta “MOŽEMO”
Završna konferencija projekta “MOŽEMO”
Završna konferencija projekta “MOŽEMO”